Inge Minkenberg: “Verbinden is het sleutelwoord voor een betere samenleving.”

Tussen alle lagen van de bevolking mensen verbinden, daar draait het om volgens Inge Minkenberg. Dat is dé manier om de samenleving steeds een stukje beter te maken. Inge is zelf het levende voorbeeld hoe dit erg succesvol kan werken. Door het verbinden van mensen is haar verbindingsinitiatief “Wish, Gift & Smile” uitgegroeid tot een groot (verbindend) succes.

 “Wish, Gift & Smile” zorgt voor verbinding in Echt-Susteren en omstreken

Het begint allemaal eind 2013 als Inge besluit om de overbodige kleding en het speelgoed van haar zoon Indi te verloten via een Facebook-pagina. Niet op Marktplaats te zetten,  maar gewoon te geven aan mensen die het goed kunnen gebruiken c.q. blij worden van die gratis spullen. Inge bedenkt een formule en alle beurzen mogen meedoen, huilende beurzen, kleine beurzen, grote beurzen en miljonairsbeurzen.  Het hoofddoel is het verbinden van mensen in Goedheid (met hoofdletter G) voor elkaar.

En het werkt, binnen een maand heeft de pagina 1.000 leden en gaat iedereen wensen plaatsen (Wishen) en spullen weggeven (Giften). In no time staan de dozen spullen bij Inge voor de voordeur, zelfs boodschappen worden geleverd. Het huis wordt te klein.

Nog voor het einde van 2013 kan Inge voedsel-, verzorgings- en kledingpakketten  samenstellen en verdelen onder mensen die het financieel moeilijk hebben. De pakketten moeten in moeilijkere tijden een Smile op iemands gezicht toveren en worden dan ook “Smile-Pakketten” genoemd.

Met het samenstellen van pakketten en verdelen van spullen wordt het hele project een dagtaak. Maar al snel sluiten Nelly en Marianne aan om haar te helpen. Meerdere sponsoren pikken het initiatief op en helpen graag met opslagruimte, spullen & boodschappen. Albert Heijn Echt levert aan Wish, Gift & Smile twee keer per week het brood, verzamelt postcode-loterijkaartjes “duurzame  boodschappen” en speelgoed t.b.v. Sinterklaas.

Jan Cremers, lijsttrekker van DES, wil het initiatief steunen en informeert Inge in 2014 over een boer in Isenbruch (Selfkant-Duitsland), die aardappelen wil doneren. Jan raapt die aardappelen zelfs van het veld en brengt die naar Echt t.b.v. de Smile-Pakketten. Tevens zorgt Jan er via een oproep op de site van Wish, Gift & Smile voor dat er in Kinderboerderij “Het Hertenspoor” bewakingscamera’s worden gehangen.

Het initiatief verbindt regionaal steeds meer mensen met elkaar, ook ondernemers. Tevens is de page een verbindingsbron voor eenzame en/of  zieke mensen. De afgelopen jaren zijn ook tig vriendschappen vanuit de page ontstaan. Er ontstaan steeds meer initiatieven vanuit de pagina, zo ontstaat er bijvoorbeeld ook een kinderclub genaamd “Talentkids Echt”.

Er is volgens Inge al genoeg ellende in de wereld. Door mensen met elkaar te verbinden, hoopt ze dat steeds meer mensen zullen openstaan voor verbinding, om iemand te helpen, zonder er zelf iets voor terug te willen, om in plaats van geld voor iets te krijgen, genoegen te nemen met de Smile van dankbaarheid, om eenzaamheid te verminderen, de wereld een stukje mooier te maken.

Sluit je gerust aan bij de Wish, Gift  & Smile facebook pagina en  doe mee aan de verbinding!

Mensen verbinden in een advocatenwereld

Inge werkte voorheen bij de orde van advocaten in het (voormalige) arrondissement Roermond en sinds 2013 bij de orde van advocaten Oost-Brabant. Ze is adjunct-secretaris van de deken en de raad van de orde en directeur van het bureau van de orde. Ter info: de voorzitter van de raad van de orde is de deken. De deken in Oost-Brabant is toezichthouder op 1.200 advocaten in Oost-Brabant en houdt toezicht op de naleving van het “bepaalde bij of krachtens de Advocatenwet” en de “Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme” (Wwft).

Ook in haar functie probeert Inge voor verbinding te zorgen, o.a. door benaderbaar en laagdrempelig te zijn. Maar zoals haar functie vereist, is de toezichthoudende rol er altijd en wordt er professioneel opgetreden. De verbindende eigenschap neemt ze ook mee binnen DES.

Democraten Echt-Susteren en Verkiezingen 2018

Mensen verbinden is ook  iets wat Jan Cremers en Tjeu Hurxkens goed kunnen. Hiermee overtuigen ze Inge in 2014 om lid te worden van DES. Na de verkiezingen van 2018 wil Inge zich samen met de fractie inzetten om mensen meer te verbinden binnen de wijken. Maar ze heeft meer mooie ambities, zo wil ze:

  • initiatieven ondersteunen die kinderen meer naar buiten moeten krijgen en meer voorzieningen voor kinderen in buurten waar deze ontbreken. Zoals bijv. Talent Kids;
  • buurtpreventie meer stimuleren in gebieden waar dit niet of nauwelijks gebeurt;
  • oude kernen die in verval zijn geraakt, weer laten opbloeien met goede gebiedsplannen, maar zeker ook met toezicht en handhaving.

Met haar tomeloze energie om goed te doen en haar filosofie om mensen te verbinden durven we wel te stellen dat, waar Inge zich ook voor inzet, de gemeenschap altijd de winnaar is.